2020-12-17 08:11:43• hírek • Bede Emőke

Testkamerákkal szerelik fel a határrendészeket is

A Román Határrendészet 3.295 darab, Motorola VB40 típusú testkamerát vásárolt nemrégiben, melyeket mind a járőrözések során, mind a határátkelőhelyeken szolgálatot teljesítő egyenruhások viselni fognak majd.

Az állami költségvetésből finanszírozott beruházás összértéke közel 4,5 millió lej, elsődleges célja pedig az, hogy javítsa a határrendészet által biztosított feladatok ellátását, illetve hogy biztosítsa a határőr és a határátkelők közötti transzparenciát – írja közleményében a hatóság, mely szerint a testkamerák nonstop használatban lesznek majd.


Az eszközök beszerzésére azért volt szükség, hogy megfelelő módon dokumentálni lehessen az operatív tevékenységeket és szankcionálni lehessen a határrendészeti törvények megszegését, ugyanakkor a határrendészek személyes védelmét is erősítheti az erőszakos fellépésekkel szemben. A testkamerákat mind a szárazföldi átkelőhelyek, illetve vízi- és légikikötők határőrei, mind a konkrét határvédelmet ellátó egyenruhások viselni fogják majd.


A közleményből ezen felül az is kiderült, hogy a Motorola VB400-as típusú testkamera szerkezetét tekintve könnyű, viszont erős felépítéssel rendelkezik, akkumulátora mintegy 12 órás üzemidő biztosítására alkalmas, a széles látószögű kamera pedig HD minőségben rögzíti a képsorokat.



A határrendészek ellen elkövetett erőszakos cselekmények Szatmár megyében sem példa nélküliek

2020. augusztus 22-én, a petei határrendészek az Újberek közelében végzett járőrözés során, alig 50 méterre az országhatártól észrevettek egy rendszámok nélküli terepjárót, mely egy, a forgalomtól elzárt, Túr menti területre hajtott be. Az egyenruhások megpróbálták hang- és fényjelzésekkel feltartóztatni a gyanús járművet, a Mitsubishi Pajero azonban nem állt meg, így egy kisebb autós üldözés vette kezdetét. Végül a terepjárót sikerült feltartóztatni, ám amikor az egyenruhások igazoltatni szerették volna a járműben ülő öt személyeket, a sofőr, O. M. és egyik utasa, S. V. M. rátámadt a határrendszékre, egy tompa tárggyal fejbe vágva őket. Ezt követően mind az öten menekülőre fogták.


A hatóságiak ekkor hat figyelmeztető lövést adtak le a levegőbe, majd ugyancsak hatot célzottan az egyre távolodó férfiak irányába. Két személyt sikerült mozgásképtelenné tenni a jól irányzott lövések által, a többieket pedig valamivel később, az erősítés megérkezése után fogták el a közeli erdős területen. Cojan Corina ügyész tájékoztatása szerint az egyik határőr 8-9 napos orvosi kezelésre szorult, társa gyógyulása pedig egy hónapot vett igénybe. Az ügyben készült vádiratot október végén továbbították a szatmári bíróság felé, így az elkövetőknek hamarosan a törvény előtt kell majd felelniük tettükért.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: